Μονώσεις ταρατσών

Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες είναι με διαφορά τα πιο χρησιμοποιούμενα υλικά στις μονώσεις ταρατσών για τη στεγανοποίηση τους.

Γιατί έχουν επικρατήσει τα ασφαλτόπανα ανάμεσα σε τόσα στεγανοποιητικά υλικά;

1) Διότι είναι μία λύση πολύ πιο αξιόπιστη από όλα τα επαλειφόμενα υλικά. Τα επαλειφόμενα υλικά απαιτούν εξονυχιστικό καθαρισμό του υποστρώματος και επίσης δεν μπορούν ποτέ να έχουν εγγυημένο πάχος στρώσης. Στην ουσία είναι ότι αφήσει η βούρτσα ή το ρολό.

2) Σε σχέση με τις μεμβράνες τύπου PVC, TPE ή EPDM είναι πολύ πιο απλό στην εφαρμογή και πολύ πιο οικονομικό. Ο εξοπλισμός και τα παρελκόμενα που χρειάζονται τα ασφαλτόπανα για τις μονώσεις ταρατσών είναι ελάχιστοι.

3) Γιατί αντικειμενικά δίνουν στεγανοποιήσεις οριζόντια εικοσαετίας με πολύ λογικά κόστη: περίπου 10-12 €/m2 τοποθετημένα.

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός ασφαλτόπανου;

1. Η ασφαλτική τους μάζα. Θα έχετε ακούσεις ίσως τους όρους “ελαστομερή” ή “πλαστομερή ” .

Η ποιότητα λοιπόν της ασφαλτικής μάζας ενός ασφαλτόπανου είναι το σπουδαιότερο κριτήριο για την επιλογή τους.

Συνηθίζεται η ασφαλτική μάζα του να βελτιώνεται με διάφορα πολυμερή έτσι ώστε να αντέχουν σε ευρύτερο θερμοκρασιακό φάσμα και να έχουν την απαραίτητη ελαστικότητα να ακολουθούν τους κύκλους διαστολής – συστολής του υποστρώματος.

Ελαστομερή λέγονται τα ασφαλτόπανα που βελτιώνονται με καουτσούκ SBS (Styrene Butadinene Styrene). Είναι τα καλύτερα και τα ακριβότερα και είναι ιδανικά για μεγαλύτερες ταράτσες (άνω των 400 m2) και για ψυχρά κλίματα γιατί δείχνουν πολύ καλή συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πλαστομερή λέγονται τα ασφαλτόπανα που βελτιώνονται με APP (Atactic Polypropylene) . Ένα πολυμερές που δίνει αντοχές σε ευρύ θερμοκρασιακό φάσμα αλλά δεν δίνει την ελαστικότητα των ελασμάτων. Σημασία βέβαια έχει και η ποιότητα των βελτιωτικών πλαστομερών, αλλά και το ποσοστό τους ως προς την ασφαλτική μάζα.

2. Ο οπλισμός τους Ο οπλισμός που είναι συνήθως πολυεστερικός και η υφαντός δίνει στα ασφαλτόπανα τις μηχανικές τους αντοχές: αντοχή σε σεισμό, αντοχή σε στατική ή μηχανική διάτρηση κλπ. Με όλες τις άλλες τις παραμέτρους ίδιες, ένα ασφαλτόπανo που έχει βαρύτερο οπλισμό είναι προτιμητέο.

3. Το τρίτο κριτήριο είναι το βάρος. Δεν μπορεί να είναι ίδια ή αντοχή ενός ασφαλτόπανου 6 kg/m2 με ένα ασφαλτόπανο των 4 kg/m2. Όσο πιο βαρύ το ασφαλτόπανο , τόσο μεγαλύτερη η αντοχή του στο χρόνο όπως επίσης τόσο καλύτερη η ποιότητα των συγκολλήσεων στους αρμούς του.

4. Η επικάλυψη του ασφαλτόπανου.

Τα ασφαλτόπανα που δεν μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο μπορούν να μην έχουν καμία επικάλυψη, δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Όσα όμως θα μείνουν σαν τελική στρώση και εκτεθειμένα στον ήλιο θα πρέπει να έχουν κάποιας μορφή προστασία από τις υπεριώδεις αλλιώς θα γεράσουν γρήγορα.

Δύο είναι οι συνηθέστερες επικαλύψεις για την προστασία των ασφαλτοπάνων:

α) Ψηφίδες από σπασμένο πέτρωμα που μπορούν να έχουν φυσικό χρώμα ή να είναι βαμμένες σε φούρνο . Οι ψηφίδες πρέπει να είναι καλά κολλημένες στη μάζα του ασφαλτόπανου και να μη φεύγουν εύκολα. Μπορούν να είναι διαφόρων αποχρώσεων. Για την Ελλάδα προτείνουμε τις λευκές για μία μόνωση ταράτσας. Και το κάνουμε αυτό γιατί οι σκούρες ψηφίδες μαζεύουν περισσότερη θερμότητα στους υποκείμενους χώρους. Απλά πρέπει να υπολογίζουμε ότι οι ψηφίδες ζυγίζουν 1 – 1,2 kg/m2 συνεπώς κατά την άποψη μας το ελάχιστο βάρος ενός ασφαλτόπανου με ψηφίδα θα πρέπει να είναι 5 κιλά και σε καμία περίπτωση κάτω από 4,5 kg/m2.

β) Φύλλο αλουμινίου με πάχος 60 – 80 μικρά. Τα ασφαλτόπανα αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στη Γαλλία και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Τα ασφαλτόπανα με αλουμίνιο θεωρείται από αρκετούς ότι συνεισφέρουν στη θερμομόνωση της ταράτσας αλλά αυτό δεν ισχύει. Μπορούν να βοηθήσουν κάπως στις αμόνωτες ταράτσες κατά τους θερινούς μήνες αλλά και αυτό δεν ισχύει αν γεμίσουν ρύπους και σκόνη, πράγμα σύνηθες. Οι κλίσεις όταν χρησιμοποιούμε ασφαλτόπανα αλουμινίου θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένες γιατί δεν επιτρέπεται πάνω τους στάσιμο νερό.

Προτεινόμενο υλικό: Ασφαλτική Μεμβράνη Αλουμινίου Armalu

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας σε κάθε περίπτωση παραμένει η σωστή εφαρμογή τους. Ένα καλό ασφαλτόπανο προσεκτικά τοποθετημένο μπορεί να εγγυηθεί μία μακρόχρονη χωρίς προβλήματα μόνωση ταράτσας. Είναι καλό όταν κάνετε μία δαπάνη για τη μόνωση της ταράτσας σας να πιάνει τόπο μιας και το κόστος δεν είναι αμελητέο. Να συνεργάζεστε με μεγάλες αξιόπιστες εταιρείες που μπορούν και σας παρέχουν μία εγγύηση με αντίκρισμα.