1. Ασφαλτόπανα - Είναι καλύτερες οι ψηφίδες ή το φύλλο αλουμινίου;

Τα ασφαλτόπανα είναι τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα υλικά στη στεγανοποίηση μίας ταράτσας γιατί είναι ταυτόχρονα αξιόπιστα και οικονομικά.

Η ασφαλτική μάζα από μόνη της δεν μπορεί να μείνει εκτεθειμένη στον ήλιο για αυτό και τα ασφαλτόπανα θα πρέπει να καλύπτονται με μία ειδική στρώση προστασίας.

Αυτή η στρώση είναι συνήθως ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή ένα φύλλο από αλουμίνιο με πάχος περίπου 70μ. (0,07mm).

Οι ψηφίδες μπαίνουν κατά τη διάρκεια της παραγωγής πάνω στο ξυστό ασφαλτικό μείγμα και κολλάνε κατά την ψύξη του.  Ένα μέρος τους είναι επιπόλαια κολλημένο για αυτό και αρχικά υπάρχει μία σχετικά μεγάλη απώλεια ψηφίδας που στη συνέχεια μειώνεται. Στην αρχή όμως θα πρέπει να καθαρίζονται οι υδρορροές με προσοχή. Οι ψηφίδες μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα και σχήματα.

Το φύλλο αλουμινίου είναι γαλλική εφεύρεση με υλικά μισού αιώνα. Παρ’ όλο ότι είναι μέταλλο μπορεί να κολλήσει καλά με την άσφαλτο αν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία. Ταιριάζει πολύ καλά  με την ελαστομερή μάζα και καθόλου καλά  με την πλαστομερή APP. Τα ασφαλτόπανα αλουμινίου είναι ιδανικά για κάθετες εφαρμογές ενώ στις  οριζόντιες δεν ενδείκνυνται αν δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες πολύ καλές κλίσεις. Το νερό δεν πρέπει να μένει επάνω τους αλλιώς η διάβρωση θα είναι γρήγορη.

Δεν προορίζονται για σπίτια κοντά σε θάλασσα επειδή το αλάτι τα  διαβρώνει σχετικά γρήγορα. Δεν θεωρείται ότι μπορούν να συνδράμουν στη θερμομόνωση του σπιτιού κατά τους θερινούς μήνες γιατί συσσωρεύουν ρύπους.

Για την ελληνική πραγματικότητα των ανεπαρκών κλίσεων τα ασφαλτόπανα ψηφίδας είναι πιο κατάλληλα από αυτά του αλουμινίου.