epaleifomena

Μία εναλλακτική λύση στα ασφαλτόπανα είναι η στεγανοποίηση με επαλειφόμενα στεγανοποιητικά υλικά.

Η μέθοδος αυτή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Πλεονεκτήματα:

• Ενιαία μεμβράνη, χωρίς αρμούς σε ολόκληρη την επιφάνεια

• Ευκολία στη χρήση. Μπορεί να γίνει σε επίπεδο do-it-yourself. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες εφαρμογές και άρα είναι ιδανικό για απομακρυσμένα μέρη, νησιά κλπ.

• Εξυπηρετούν σε μικρά και δύσκολα δώματα με πολλά ειδικά σημεία και απολήξεις από σωλήνες κλπ.

• Πολλά από τα υλικά αυτά συμπεριφέρονται ως ψυχρά υλικά

Μειονεκτήματα:

• Χρειάζεται εξονυχιστικός καθαρισμός του υποστρώματος , πράγμα δύσκολο, χρονοβόρο και δαπανηρό

• Δεν μπορεί να υπάρχει εγγύηση για μίνιμουμ πάχους της στεγανοποίησης όπως συμβαίνει π.χ. τις ασφαλτικές μεμβράνες που χρησιμοποιούμε στη στεγανοποίηση μίας ταράτσας.

Προτεινόμενα υλικά Macon

1) Roofdex HB

Πολύ δυνατό και ελαστικό λευκό υφενογόνο υλικό με βάση ακρυλικές ρητίνες στυρενίου. Ισχυρό σαν τα πολυουρεθανικά αλλά χωρίς το μειονέκτημα των ισχυρών διαλυτών. Συμπεριφέρεται σαν ψυχρό υλικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών κατά τους θερινούς μήνες.

2) Etansol

Ακρυλικής βάσης, λευκό στεγανοποιητικό ταρατσών που προσφέρει στεγανοποίηση σε χαμηλές τιμές. Δοκιμασμένο για πολλά χρόνια στις ελληνικές συνθήκες. Τρόπος εργασίας: Τα υποστρώματα πρέπει να έχουν ελάχιστη κλίση 10% και να μη μαζεύουν νερά, πρέπει να είναι υγιή, συνεκτικά, ανοιχτού πορώδους και απαλλαγμένα από κάθε λογής ξένα σώματα και ρύπους. Προηγείται ένα αστάρι με αραιωμένο υλικό. Ακολουθούν δύο στρώσεις με πολύ μικρή αραίωση έως και καθόλου. Για την αντιμετώπιση τω τυχόν ρωγμών του υποστρώματος το στεγανοποιητικό υλικό ταράτσας θα πρέπει να ενισχυθεί.

3) Τυπικά η καθολικά με τον ελαστικό, ισοτροπικό πολυεστερικό οπλισμό Αρματούρ. Η βατότητα των υλικών αυτών είναι περιορισμένη και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε μηχανική κατάχρηση.