Ανακλαστική μεμβράνη κεραμοσκεπών

Η ανακλαστική μόνωση κεραμοσκεπών είναι ένα φύλλο με μία ή δύο όψεις αλουμινίου που έχει σαν στόχο να μειώσει την μεταδιδόμενη προς τους χώρους διαβίωσης ακτινοβολούμενη θερμότητα, στέλνοντας μεγάλο της μέρος πίσω στο περιβάλλον.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θωρηθεί ότι αντικαθιστά ή αποκαθιστά τη θερμομόνωση με τα συμβατικά υλικά δεδομένου ότι λόγω του μικρού της πάχους δεν μπορεί να της αποδοθεί κάποια υπολογιστική θερμική αντίσταση.

Η ανακλαστική λοιπόν μόνωση/ θερμομόνωση κεραμοσκεπών πρέπει να δουλεύει συνεργατικά με την συμβατική θερμομόνωση.

Ξεκαθαρίζεται ότι είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την θερινή περίοδο. Η χρήση της μπορεί να βελτιώσει τη θερμική άνεση των διαβιούντων ή/ και να μειώσει τα έξοδα κλιματισμού. Η Ελλάδα είναι μέρος με ζεστό κλίμα και συνεπώς η χρήση της ανακλαστικής μόνωσης θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Πως και που τοποθετείται η ανακλαστική μόνωση;

Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ένα φιλέτο αέρα με πάχος πάνω από 2,5 cm μπροστά από την ανακλώσα επιφάνεια. Αν π.χ. τοποθετήσουμε την μόνωση ανάμεσα σε δύο στρώσεις από διάφορα υλικά όπως πέτσωμα και κεραμίδια. Η ανακλαστική μόνωση αχρηστεύεται.

Πιθανά μέρη εφαρμογής:

1) Πάνω στη θερμομόνωση της σοφίτας, σε οριζόντια θέση. Στη θέση αυτή όμως μπορεί να αχρηστευθεί λόγω συγκέντρωσης ρύπων πάνω στην ανακλαστική επιφάνεια

2) Κάτω από τα κεραμίδια με κρέμαση ή και τεντωμένη με επιτεγίδες

3) Κολλημένη στο πέτσωμα με την ανακλαστική πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω

Όλα αυτά είναι πιθανές λύσεις.

Να σημειωθεί με έμφαση ότι τα προϊόντα που έχουν 1 – 2 στρώσεις από φυσαλίδες αέρα, π.χ. Isoflex Alu LP-2 δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από τα απλά ανακλαστικά φράγματα τύπου Masterfol Alu ή Isoflex Alu. Την καλύτερη περίπτωση αποτελεί η αναπνέουσα ανακλαστική μεμβράνη Mastermax Alu που επιπρόσθετα δρα και σαν στεγανοποιητική μεμβράνη κεραμοσκεπών.